V případě celiakie (gastrointestinální choroby) a intolerance lepku je vhodné vyloučit tuto složku z každodenní stravy, aby se vyloučily příznaky ohrožující zdraví. Tohoto úkolu je však mimořádně obtížné dosáhnout, jelikož většina produktů na trhu obsahuje vysoký obsah lepku. Proto jsme pro Vás v následujícím průvodci připravili seznam produktů, které lze bezpečně konzumovat v bezlepkové dietě.
Bezlepková dieta – co to je?
Úkolem bezlepkové diety je eliminovat příznaky spojené s průběhem celiakie nebo intolerance lepku. Tento způsob stravování je založen na úplném vyloučení žita, pšenice, ječmene a produktů obsahujících tato zrna z jídelního lístku. Správně provedená bezlepková dieta (bohatá na zeleninu a ovoce), může zachránit pacienta před rizikem nedostatku vitamínů a minerálů. Úkolem dietologa a pacienta bojujícího s celiakií je zavést do stravy bezlepkové výrobky např. amarant, jáhlová kaše), které budou schopny pokrýt jak kalorické potřeby jedince, tak zajistit odpovídající přísun vitamínů a minerálů.
Co jíst a čeho se vyvarovat na bezlepkové dietě – seznam produktů
Níže uvedená tabulka uvádí seznam potravin, které je možné konzumovat v bezlepkové dietě, a seznam potravin, které jsou v této dietě zakázány.
BEZLEPKOVÁ DIETA - SEZNAM PRODUKTŮ | |||
---|---|---|---|
Skupina produktů | Povolené produkty (neobsahující lepek) | Vysoce rizikové potraviny (obsahující stopové množství lepku) | Zakázané produkty (obsahující lepek) |
Obiloviny a výrobky z nich | Bílá a hnědá rýže, kukuřice, proso, amarant, pohanka, quinoa, jáhlová kaše, pohanka, proso, rýžové vločky, kukuřičná mouka, rýžová mouka a tapioková mouka | Snídaňové kukuřičné vločky, mouka: pohanková, kukuřičná, rýžová, které neobsahují informace o vyloučení lepku z jejich složení | Pšenice, špalda, triticale, ječmen, oves, žito, pšeničné vločky, kuskus, krupice, ovesné krupice, pšeničné nudle, žitné nudle, pirohy, palačinky, noky (z lepkové mouky), cukrářské výrobky, strouhanka, jemné pečivo, housky na hamburgery |
Vejce, ryby, červené maso a drůbež | Nezpracované čerstvé maso, ryby a vejce | Uzeniny (je nutné věnovat zvláštní pozornost jejich složení). Rybí konzervy, vnitřnosti | Obalované maso a ryby, vysoce zpracované masné výrobky. |
Mléko a výrobky z něj | Čerstvé mléko, mléko v kartonech, sušené mléko, kondenzované mléko, přírodní: jogurt, kefír, podmáslí, nezpracované sýry (bílé i žluté) | Ovocné: jogurty, podmáslí, kefíry, nápoje. Mléčné výrobky se sníženým obsahem tuku, tavený sýr, smetana, výrobky podobné sýru, hotové sýrové směsi na tvarohové koláče, plísňové sýry | Mléčné nápoje s přídavkem ječmene sladu, jogurty a mléčné dezerty s přídavkem obilných zrn |
Rostlinné oleje a živočišné tuky | Olivový olej, lněný olej, řepkový olej, slunečnicový olej, sádlo, máslo, margarín | Majonéza a některé hotové omáčky ve sklenicích | ___________________ |
Zelenina a výrobky z ní pocházející | Bílá a hnědá rýže, kukuřice, proso, amarant, pohanka, quinoa, jáhlová kaše, pohanka, proso, rýžové vločky, kukuřičná mouka, rýžová mouka a tapioková mouka | Hotové saláty s majonézou nebo omáčkou nejistého složení, rajčatové koncentráty a pyré, některé konzervované luštěniny, bramboráky s moukou neznámého původu, některé vegetariánské produkty (např. sójové kotlety) | Mražená zelenina s přídavkem směsi koření, jakákoli zelenina obalovaná nebo s přídavkem strouhanky |
Ovoce a výrobky z něj pocházející | Čerstvé a zmrazené ovoce a konzervované ovoce, které obsahují informace o nepřítomnosti lepku v jejich složení | Sušené ovoce | ___________________ |
Sladké občerstvení a dezerty | Bílý cukr, přírodní med, džemy (které obsahují informace, že neobsahují lepek ve svém složení), pudinky a koláče připravené z povolených mouk | Želé, žvýkačky, plněné bonbóny, hotové tyčinky, zmrzlina, pudinky, čokoláda a brambůrky | Koláče a těsta vyrobené z nedovolených mouk, občerstvení obsahující prášek do pečiva nebo ječný slad. |
Nápoje a džusy | Přírodní káva a čaj, čerstvě vymačkané ovocné džusy, minerální voda, domácí kompoty, bylinné čaje, alkohol bez umělých příchutí | Některé instantní kávy, ochucené kávy, pitná čokoláda, sycené nápoje s ovocnou příchutí, ochucené alkoholy | Obilná káva, kakao, nápoje s přídavkem ječmene sladu, pivo a pivní nápoje |
Koření a směsi koření | Sůl, pepř, bylinky (které neobsahují lepek), hořčice a kečup bez přídavku lepku | Koření typu vegeta, směsi koření, práškové omáčky, hořčice a kečupy (které neobsahují informace, že neobsahují lepek) | ___________________ |
Jiné produkty dostupné v obchodech | Bezlepkový prášek do pečiva, jedlá soda | Některé léky a doplňky stravy, určité příchutě a vanilkový cukr | Prášek do pečiva, hostie z tradiční mouky, hydrolyzovaný rostlinný protein, seitan (náhražka masa), vánoční oplatek |
Dieta bez lepku – ukázkové menu
I snídaně: jáhlová kaše s přídavkem vlašských ořechů a čerstvého ovoce;
II snídaně: Zeleninový salát (např. z rajčat, papriky, ledového salátu, okurky a olivového oleje);
Oběd: Brokolicová krémová polévka a dušená prsa se zeleninou;
Svačina: Domácí ovocná pěna;
Večeře: Zeleninový salát s pohankou.
Souhrn
Ačkoli dodržování bezlepkové diety není snadným úkolem, s rostoucím počtem produktů přizpůsobených požadavkům tohoto menu se vaření bezlepkových jídel může stát snadným a zábavným.
Bilbliografie:
- Agriculture and Agri-Food Canada: Food Intolerance Products in the United States Lactose-free, Gluten-free and Diabetic Food. Market Analysis Report 2013: 1-13;
- Aziz I., Branchi F., Sanders D.S.: The rise and fall of gluten! Proc. Nutr. Soc., 2015; 74: 221-226;
- Catassi C., Bai J.C., Bonaz B., Bouma G., Calabrò A., Carroccio A., Castillejo G., Ciacci C., Cristofori F., Dolinsek J., Francavilla R., Elli L., Green P., Holtmeier W., Koehler P. i wsp.: Non-celiac gluten sensitivity: the new frontier of gluten related disorders. Nutrients, 2013; 5: 3839-3853;
- Codex Alimentarius Commission: Codex standard for foods for special dietary use for persons Intolerant to gluten, CODEX STAN 118-1979, Rev 2008; ALINORM 08/31/26, Appendix III;
- Di Sabatino A., Corazza G.R.: Nonceliac gluten sensitivity: sense or sensibility? Ann. Intern. Med., 2012; 156: 309-311;
- Elli L, Branchi F, Tomba C: Diagnosis of gluten related disorders: Celiac disease, wheat allergy and non-celiac gluten sensitivity. World J Gastroenterol 2015; 21(23): 7110-7119;
- Funda D.P., Kaas A., Bock T., Tlaskalová-Hogenová H., Buschard K.: Gluten-free diet prevents diabetes in NOD mice. Diabetes. Metab. Res. Rev., 1999; 15: 323-327;
- Gianibelli MC, Larroque OR, MacRitchie F: Biochemical, genetic, and molecular characterization of wheat glutenin and its component subunits. Cereal Chem 2001; 78: 635-646;
- Half of Americans think gluten-free diets are a fad while 25% eat gluten-free foods | Mintel.com. (2016). http://www.mintel.com/ press-centre/food-and-drink/half-of-americans-think-gluten-freediets-are-a-fad-while-25-eat-gluten-free-foods;
- Kunachowicz H. (red.): Dieta bezglutenowa – co wybrać? Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2015;
- Mulder CJ, van Wanrooij RL, Bakker SF et al.: Gluten-free diet in gluten-related disorders. Dig Dis 2013; 31(1): 57-62;
- Scherf KA, Koehler P, Wieser H: Gluten and wheat sensitivities. J Cereal Sci 2016; 67: 2-11;