Hlavní stránka Strava Co jíst při bezlepkové dietě?

Co jíst při bezlepkové dietě?

by Petr Kolář

V případě celiakie (gastrointestinální choroby) a intolerance lepku je vhodné vyloučit tuto složku z každodenní stravy, aby se vyloučily příznaky ohrožující zdraví. Tohoto úkolu je však mimořádně obtížné dosáhnout, jelikož většina produktů na trhu obsahuje vysoký obsah lepku. Proto jsme pro Vás v následujícím průvodci připravili seznam produktů, které lze bezpečně konzumovat v bezlepkové dietě.

Bezlepková dieta – co to je?

Úkolem bezlepkové diety je eliminovat příznaky spojené s průběhem celiakie nebo intolerance lepku. Tento způsob stravování je založen na úplném vyloučení žita, pšenice, ječmene a produktů obsahujících tato zrna z jídelního lístku. Správně provedená bezlepková dieta (bohatá na zeleninu a ovoce), může zachránit pacienta před rizikem nedostatku vitamínů a minerálů. Úkolem dietologa a pacienta bojujícího s celiakií je zavést do stravy bezlepkové výrobky např. amarant, jáhlová kaše), které budou schopny pokrýt jak kalorické potřeby jedince, tak zajistit odpovídající přísun vitamínů a minerálů.

Co jíst a čeho se vyvarovat na bezlepkové dietě – seznam produktů

Níže uvedená tabulka uvádí seznam potravin, které je možné konzumovat v bezlepkové dietě, a seznam potravin, které jsou v této dietě zakázány.

BEZLEPKOVÁ DIETA - SEZNAM PRODUKTŮ
Skupina produktůPovolené produkty (neobsahující lepek)
Vysoce rizikové potraviny (obsahující stopové množství lepku)Zakázané produkty (obsahující lepek)
Obiloviny a výrobky z nichBílá a hnědá rýže, kukuřice, proso, amarant, pohanka, quinoa, jáhlová kaše, pohanka, proso, rýžové vločky, kukuřičná mouka, rýžová mouka a tapioková mouka
Snídaňové kukuřičné vločky, mouka: pohanková, kukuřičná, rýžová, které neobsahují informace o vyloučení lepku z jejich složeníPšenice, špalda, triticale, ječmen, oves, žito, pšeničné vločky, kuskus, krupice, ovesné krupice, pšeničné nudle, žitné nudle, pirohy, palačinky, noky (z lepkové mouky), cukrářské výrobky, strouhanka, jemné pečivo, housky na hamburgery
Vejce, ryby, červené maso a drůbežNezpracované čerstvé maso, ryby a vejce
Uzeniny (je nutné věnovat zvláštní pozornost jejich složení). Rybí konzervy, vnitřnostiObalované maso a ryby, vysoce zpracované masné výrobky.
Mléko a výrobky z nějČerstvé mléko, mléko v kartonech, sušené mléko, kondenzované mléko, přírodní: jogurt, kefír, podmáslí, nezpracované sýry (bílé i žluté)Ovocné: jogurty, podmáslí, kefíry, nápoje. Mléčné výrobky se sníženým obsahem tuku, tavený sýr, smetana, výrobky podobné sýru, hotové sýrové směsi na tvarohové koláče, plísňové sýryMléčné nápoje s přídavkem ječmene sladu, jogurty a mléčné dezerty s přídavkem obilných zrn
Rostlinné oleje a živočišné tukyOlivový olej, lněný olej, řepkový olej, slunečnicový olej, sádlo, máslo, margarínMajonéza a některé hotové omáčky ve sklenicích___________________
Zelenina a výrobky z ní pocházejícíBílá a hnědá rýže, kukuřice, proso, amarant, pohanka, quinoa, jáhlová kaše, pohanka, proso, rýžové vločky, kukuřičná mouka, rýžová mouka a tapioková moukaHotové saláty s majonézou nebo omáčkou nejistého složení, rajčatové koncentráty a pyré, některé konzervované luštěniny, bramboráky s moukou neznámého původu, některé vegetariánské produkty (např. sójové kotlety)Mražená zelenina s přídavkem směsi koření, jakákoli zelenina obalovaná nebo s přídavkem strouhanky
Ovoce a výrobky z něj pocházejícíČerstvé a zmrazené ovoce a konzervované ovoce, které obsahují informace o nepřítomnosti lepku v jejich složeníSušené ovoce___________________
Sladké občerstvení a dezertyBílý cukr, přírodní med, džemy (které obsahují informace, že neobsahují lepek ve svém složení), pudinky a koláče připravené z povolených moukŽelé, žvýkačky, plněné bonbóny, hotové tyčinky, zmrzlina, pudinky, čokoláda a brambůrkyKoláče a těsta vyrobené z nedovolených mouk, občerstvení obsahující prášek do pečiva nebo ječný slad.
Nápoje a džusyPřírodní káva a čaj, čerstvě vymačkané ovocné džusy, minerální voda, domácí kompoty, bylinné čaje, alkohol bez umělých příchutí
Některé instantní kávy, ochucené kávy, pitná čokoláda, sycené nápoje s ovocnou příchutí, ochucené alkoholyObilná káva, kakao, nápoje s přídavkem ječmene sladu, pivo a pivní nápoje
Koření a směsi kořeníSůl, pepř, bylinky (které neobsahují lepek), hořčice a kečup bez přídavku lepkuKoření typu vegeta, směsi koření, práškové omáčky, hořčice a kečupy (které neobsahují informace, že neobsahují lepek)___________________
Jiné produkty dostupné v obchodechBezlepkový prášek do pečiva, jedlá sodaNěkteré léky a doplňky stravy, určité příchutě a vanilkový cukrPrášek do pečiva, hostie z tradiční mouky, hydrolyzovaný rostlinný protein, seitan (náhražka masa), vánoční oplatek

Dieta bez lepku – ukázkové menu

I snídaně: jáhlová kaše s přídavkem vlašských ořechů a čerstvého ovoce;

II snídaně: Zeleninový salát (např. z rajčat, papriky, ledového salátu, okurky a olivového oleje);

Oběd: Brokolicová krémová polévka a dušená prsa se zeleninou;

Svačina: Domácí ovocná pěna;

Večeře: Zeleninový salát s pohankou.

Souhrn

Ačkoli dodržování bezlepkové diety není snadným úkolem, s rostoucím počtem produktů přizpůsobených požadavkům tohoto menu se vaření bezlepkových jídel může stát snadným a zábavným.
Bilbliografie:

  1. Agriculture and Agri-Food Canada: Food Intolerance Products in the United States Lactose-free, Gluten-free and Diabetic Food. Market Analysis Report 2013: 1-13;
  2. Aziz I., Branchi F., Sanders D.S.: The rise and fall of gluten! Proc. Nutr. Soc., 2015; 74: 221-226;
  3. Catassi C., Bai J.C., Bonaz B., Bouma G., Calabrò A., Carroccio A., Castillejo G., Ciacci C., Cristofori F., Dolinsek J., Francavilla R., Elli L., Green P., Holtmeier W., Koehler P. i wsp.: Non-celiac gluten sensitivity: the new frontier of gluten related disorders. Nutrients, 2013; 5: 3839-3853;
  4. Codex Alimentarius Commission: Codex standard for foods for special dietary use for persons Intolerant to gluten, CODEX STAN 118-1979, Rev 2008; ALINORM 08/31/26, Appendix III;
  5. Di Sabatino A., Corazza G.R.: Nonceliac gluten sensitivity: sense or sensibility? Ann. Intern. Med., 2012; 156: 309-311;
  6. Elli L, Branchi F, Tomba C: Diagnosis of gluten related disorders: Celiac disease, wheat allergy and non-celiac gluten sensitivity. World J Gastroenterol 2015; 21(23): 7110-7119;
  7. Funda D.P., Kaas A., Bock T., Tlaskalová-Hogenová H., Buschard K.: Gluten-free diet prevents diabetes in NOD mice. Diabetes. Metab. Res. Rev., 1999; 15: 323-327;
  8. Gianibelli MC, Larroque OR, MacRitchie F: Biochemical, genetic, and molecular characterization of wheat glutenin and its component subunits. Cereal Chem 2001; 78: 635-646;
  9. Half of Americans think gluten-free diets are a fad while 25% eat gluten-free foods | Mintel.com. (2016). http://www.mintel.com/ press-centre/food-and-drink/half-of-americans-think-gluten-freediets-are-a-fad-while-25-eat-gluten-free-foods;
  10. Kunachowicz H. (red.): Dieta bezglutenowa – co wybrać? Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2015;
  11. Mulder CJ, van Wanrooij RL, Bakker SF et al.: Gluten-free diet in gluten-related disorders. Dig Dis 2013; 31(1): 57-62;
  12. Scherf KA, Koehler P, Wieser H: Gluten and wheat sensitivities. J Cereal Sci 2016; 67: 2-11;

Zanechat komentář

Tyto webové stránky využívají cookies. Dovězte se více o účelu jejich využívání a změně nastavení cookies ve Vašem prohlížeči. Používáním webových stránek souhlasíte s používáním cookies v souladu s aktuálním nastavením prohlížeče. Souhlasím Podrobnosti

error: