Hlavní stránka Strava Jak odkyselit organismus? Odkyselující dieta

Jak odkyselit organismus? Odkyselující dieta

by Petr Kolář

Okyselení těla se v posledních letech stalo módním pojmem. Je mu připisována řada příznaků ovlivňujících naši každodenní duševní pohodu. Seznam příznaků okyselení je velmi dlouhý a všichni jsme je v životě zažili. A i když se lékařské komunity neustále mezi sebou dohadují, zda okyselení těla vůbec existuje, skupina odborníků se domnívá, že je to právě nedostatečná strava bohatá na produkty s vysokou kyselostí, která je zodpovědná za snížení naší duševní pohody a většiny nemocí, které nám doléhají. A jaké jsou nejdůležitější předpoklady diety na očištění organismu? O tom více v další části textu. 

Co je to okyselení organismu a jaké jsou jeho příznaky?

Podle autorů této teorie okyselení těla spočívá v akumulaci přebytečných kyselých metabolických zbytků v těle, což vede k vysoce škodlivé kontaminaci mezibuněčné tekutiny. Okyselení těla může navíc vést ke ztvrdnutí červených krvinek, způsobujíc tím samým jejich obtížnější transport v kapilárách, odpovědných za přenos cenných živin a za odstraňování nečistot nahromaděných v našem těle. Ukazuje se také, že podle některých odborníků okyselení těla (způsobené hlavně nesprávnou stravou) vede k zahušťování krve, zvyšování krevního tlaku a narušení jejího průtoku v našem krevním oběhu, což má za následek narušení jeho fungování. 

Okyselení organismu – příznaky

Okyselený organismus není schopný správně fungovat. To tvrdí příznivci teorie, kteří zároveň poukazují na fakt, že nesprávná strava, požívání mnoha stimulantů (včetně pití alkoholu, kouření), nízká fyzická aktivita a nedostatečný příjem tekutin během dne vedou k nežádoucím důsledkům, z nichž můžeme jmenovat například:

  • Častou zácpu, plynatost a zažívací potíže; 
  • Bolesti svalů a kloubů, chronické bolesti zad a revmatická onemocnění; 
  • Nadměrné a bezdůvodné přibývání na váze;
  • Sníženou výkonnost organismu, zvýšenou hladinu „špatného“ cholesterolu a časté migrény; 
  • Vypadávání vlasů, suchou kůži, ekzémy a lámání nehtů; 
  • Zubní kaz a dokonce paradentózu; 
  • Špatnou náladu (a v některých případech dokonce deprese), potíže se spánkem. 

 

Jak zjistit, zda je náš organismus okyselený?

Jak zkontrolovat okyselení těla? Není to tak těžké, jak by se mohlo zdát. Stačí u sebe pozorovat výskyt a intenzitu výše uvedených příznaků. Kromě toho si ve většině lékáren můžeme snadno zakoupit speciální test, pomocí kterého budeme schopni provádět přesnou denní bilanci moči označující hladinu okyselení organismu. 

Okyselení organismu – test

Test na okyselení organismu spočívá v pětinásobném měření hodnoty pH v moči. Počínaje odběrem prvního vzorku – bezprostředně po probuzení a poté dalšími čtyřmi vzorky v intervalech několika hodin. Výsledky výše uvedeného experimentu lze snadno interpretovat. 

ŽÁDNÉ OKYSELENÍ – takový výsledek získáme, pokud křivka, kterou nakreslíme (vytvořená na základě výsledků pH z pobraných vzorků moči), vykazuje významné výkyvy v indexu kyselosti. 

OKYSELENÍ ORGANISMU – takový výsledek lze interpretovat na základě lehce rostoucí křivky. 

Může strava ovlivnit okyselení organismu?

Podle příznivců této teorie je právě strava, kterou jíme tím co nejvíce ovlivňuje okyselení organismu. Obecná zjištění ohledně okyselování naznačují, že za vznik tohoto stavu v lidském organismu mohou být odpovědné:

  • Konzumace nadměrného množství živočišných bílkovin (včetně červeného masa, mléka a vajec);
  • Příliš málo čerstvé zeleniny a ovoce konzumované během dne; 
  • Konzumace nadměrného množství pšeničné mouky a bílého cukru; 
  • Konzumace nadměrného množství zpracovaných potravin, včetně omáček, sladkostí a slaného občerstvení. 

Za účelem stanovení přesných nutričních doporučení vyvinuli odborníci zabývající se tématem okyselení organismu speciální tabulky, na jejichž základě můžeme snadno rozlišovat mezi produkty zásaditými a kyselými. 

Co odkyseluje a co okyseluje organismus – tabulka

NEJPOPULÁRNĚJŠÍ POTRAVINÁŘSKÉ VÝROBKY V ROZDĚLENÍ NA KYSELÉ A ZÁSADITÉ
Poř.č.Kyselé potravinyZásadité potraviny
1.Sýr camembert, ementál, parmazán, tvaroh a smetanový sýrJogurt, podmáslí, kozí mléko, ovčí mléko, kravské mléko (nízkotučné)
2.Vepřové maso, husa, telecí maso, vnitřnosti, hovězí maso, drůbežBílá fazole (čerstvá), zelený hrášek (čerstvý), dýně, zelí, kel, křen, cibule, houby, rajčata, ředkev
3.Lískové ořechy, vlašské ořechy, arašídyMeloun, jablko, hruška, jahody, brusinky, ananas, pomeranče, ostružiny, švestky, datle, maliny, broskve, mandle, slunečnicová semínka

Za zmínku stojí také to, že podle příznivců teorie okyselení organismu ovlivňují vyvolávání nežádoucích účinků také následující faktory:

  • Příliš málo fyzické aktivity; a
  • Nadměrný stres v každodenním životě.

Dieta pro odkyselení organismu – obecné zásady

Dieta odkyselující organismus byla založena hlavně na zásadách zdravého stravování. Proto je bezpodmínečně nutné dodržovat všechna následující pravidla pro obnovení správné hodnoty pH. 

Za prvé: Omezte spotřebu živočišných bílkovin a nahraďte je rostlinnými produkty (např. sójou), které Vám dokážou zajistit dostatečný přísun této složky; 

Za druhé: Vyvarujte se konzumace nasycených mastných kyselin nacházejících se mimo jiné v másle, vepřovém sádle a tučném mase. Místo toho zvolte přírodní rostlinné tuky, jako je řepkový nebo lněný olej; 

Za třetí: Vylučte ze své stravy konzumaci sladkostí v každé formě. Místo toho si dejte čerstvé ovoce a ovocné nebo zeleninové koktejly, které účinně očistí Váš organismus;

Za čtvrté: Když jíte jídlo, nezapomeňte je důkladně rozžvýkat v ústech, usnadní to a urychlí trávení a sníží riziko přetrvávajících zažívacích problémů (mimo jiné pálení žáhy); 

Za páté: Z jídelníčku zcela vylučte alkohol, kávu a kouření, díky čemuž nejen odkyselíte organismus, ale snížíte rovněž výrazně výskyt rizika kardiovaskulárních onemocnění v budoucnosti;

Za šesté: Každý den provádějte alespoň 30 minut středně intenzivního cvičení. V letních měsících využijte pěkného počasí a vydejte se na dlouhé procházky do lesa nebo na krátkou procházku do parku; 

Za sedmé: Snižte podíl stresu ve svém každodenním životě, snažte se nepoddávat emocím, používejte relaxační techniky a pokud je to možné, odpočívejte co nejčastěji obklopení přírodou a lidmi, kteří jsou k Vám laskaví; 

Za osmé: Nezapomeňte správně hydratovat svůj organismus. Vzdejte se sycených a slazených nápojů. Raději zvolte vodu s nízkým obsahem minerálů (charakteristickou nízkým obsahem sodíku);

Za deváté: Nezapomeňte jíst jídlo v pravidelných dobách a pravidelných intervalech. Díky tomu nejen snížíte riziko okyselení organismu, ale budete schopni si udržet konstantní hladinu glukózy v krvi, a tím v budoucnu snížíte riziko výskytu cukrovky typu II. 

Jaké nápoje lze konzumovat při dodržování diety očišťující organismus?

Pokud chcete očistit organismus, zvolte raději čistou, filtrovanou vodu. Místo černého nebo ovocného čaje pijte bylinkový čaj (bříza, pampeliška) nebo zelený čaj. Při dodržování této diety je přípustné konzumovat malé množství suchého červeného vína a hořkého piva.

 

Jaké koření lze použít během odkyselovací diety?

Zapomeňte na sůl, místo ní použijte koření, jako je kurkuma, majoránka, kajenský pepř a zázvor. 

Dieta odkyselující organismus – příklad jídelníčku na celý týden

Odkyselující dieta je založena hlavně na zásadách zdravého stravování. Předpokládá, že by naše jídla měla obsahovat více čerstvé zeleniny a ovoce (alespoň 50% porcí) a mnohem méně vysoce zpracovaných produktů a tučného masa. Na základě těchto pokynů bylo připraveno sedmidenní menu, díky kterému se budeme nejen cítit lépe, ale také (podle autorů teorie) očistíme náš organismus. 

JAK ODKYSELIT ORGANISMUS - RECEPTY
DenI SnídaněII SnídaněObědSvačinaVečeře
I1 krajíc žitného chleba s dodatkem kozího sýra a salát z čerstvých cherry rajčat a brokolicových klíčků. K pití: sklenice vody se 2 plátky citronuOvocný salát z jablek, hrušek a sušených brusinek, přelitý přírodním jogurtem a posypaný slunečnicovými semínky. K pití: zelený čaj bez cukru (vařený při teplotě nepřesahující 70 °C)Porce lososa vařeného na páře s dodatkem vařeného chřestu. K pití: sklenice filtrované vody s dodatkem ledu a lístků mátyPečené jablko s dodatkem skořice a rozinek. K pití: heřmánkový čajČekankový salát, cherry rajčata, zelená okurka, brokolicové klíčky a dýňová semínka, polévaný jemnou citronovo-bylinkovou omáčkou. K pití: sklenice vody s dodatkem listů máty a plátkem citronu
IIPřírodní jogurt s čerstvými borůvkami, jahodami a ovesnými vločkami. K pití: sklenice vody se 2 plátky citronuKoktejl z čerstvého ovoce (banány, meruňky a maliny) s dodatkem sójového mléka). K pití: zelený čaj s dodatkem ledu a 1 plátkem grapefruituCizrnové kotlety s aromatickým rukolovým salátem, granátovým jablkem a praženými mandlemi. K pití: sklenice filtrované vodyJahelná kaše s dodatkem sušených švestek a trochou medu. K pití: jemný koprový čajPečená zelená paprika plněná rajčaty, kozím sýrem a tymiánem. K pití: sklenice filtrované vody s dodatkem lístků máty
IIIJáhlové vločky s kokosovým mlékem, sušenými bobulemi góji a banánem. K pití: sklenice filtrované vody se 2 plátky citronuOvocný salát (ananas, borůvky a pomeranč) polévaný přírodním jogurtem s kokosovými vločkami. K pití: zelený čajPečený květák s čerstvým salátem, ředkvičkami, rajčaty a pažitkou. K pití: jemný koprový čajOvocná pěna (jahodovo-malinová) s dodatkem malého množství šlehačky. K pití: sklenici vody s ledem a lístky mátyZelenina pečená na páře (mrkev, květák, cuketa) s malým množstvím (cca. 50 g) hnědé rýže. K pití: teplý mátový čaj
IV1 plátek žitného chleba s dodatkem sójové pasty, čerstvých cherry rajčat a čekanky. K pití: sklenice filtrované vody se 2 plátky citronuOvocný koktejl (ostružiny, jahody, borůvky) s malým množstvím přírodního jogurtu. K pití: zelený čaj s dodatkem jahod, citronu a několika kostek leduMladé zelené zelí s dodatkem pražených lišek a malého množství pohankové kaše. K pití: jemný mátový čaj1 kus mrkvového koláče (pečený bez použití rostlinných tuků) s dodatkem vlašských ořechů. K pití: Sklenice filtrované vody s ledem a lístky mátySalát z čerstvého špenátu, cherry rajčata a grilovaný tofu. K pití: jemný břízový čaj
VPřírodní jogurt s čerstvými jablky, hruškami a rozinkami. K pití: sklenice filtrované vody se 2 plátky citronuOvocná pěna (jahoda, kiwi, banán) s dodatkem několika kostek ledu, zdobená čerstvými lístky máty. K pití: chlazený zelený čaj s grapefruitemKousek dušených kuřecích prsíček s dodatkem čerstvého zeleného hrášku, pečené mrkve a květáku. K pití: sklenice filtrované vody s dodatkem mátyPřírodní jahodové želé. K pití: odvar z pampeliškySalát z vařené červené řepy se strouhaným česnekem, olivovým olejem a malým množstvím přírodního medu. K pití: sklenice filtrované vody s dodatkem citronu a lístků máty
VIOvesné vločky s dodatkem čerstvého ovoce (borůvky, broskve a jahody) s trochou kokosových vloček. K pití: sklenice filtrované vody se 2 plátky citronuSměs sušeného ovoce: švestky, meruňky a rozinky s malým množstvím mandlí. K pití: zelený čaj s dodatkem jahod, grapefruitem a několika kostkami leduPečený filet z candáta se salátem z mladých špenátových listů, pečenými cherry rajčaty a malým množstvím kozího sýra s malým množstvím lněného oleje. K pití: sklenice filtrované vodyOvocný a zeleninový koktejl (s kapustou, jablky a pomeranči). K pití: jemný heřmánkový čajMrkvová krémová polévka s praženými slunečnicovými semínky. K pití: sklenice vody s dodatkem čerstvého ovoce a lístky máty
VIIMíchaná vejce ze dvou vajíček s dodatkem rajčat, čerstvé pažitky a plátkem žitného chleba. K pití: sklenice filtrované vody se 2 plátky citronuDomácí kokosová zmrzlina s dodatkem čerstvého ovoce: jahody, ostružiny, maliny a borůvky. K pití: jemná obilná káva s malým množstvím kozího mlékaPečená kachní prsa s jemnou brusinkovou omáčkou s pečenými bramborami a tymiánem. K pití: sklenice filtrované vody s mraženým ovocem (např. maliny nebo jahody)Zeleninový koktejl (z kelu, jablka a mrkve). K pití: jemný mátový čajLilek plněný rajčaty, kozím sýrem, tymiánem a praženými slunečnicovými semínky. K pití: malá sklenice suchého vína a sklenice filtrované vody

Jiné metody odkyselení organismu

V souvislosti s rostoucí popularitou teorie okyselení těla se rovněž zvyšuje počet řešení zaměřených na obnovení správné acidobazické rovnováhy. Nejzajímavější z nich jsou uvedeny v následující části článku.

Za prvé: OČIŠTĚNÍ ORGANISMU CITRONEM

Mnoho populárních televizních a internetových hvězd sdílí své metody udržování krásné postavy a zdravé pokožky. Nacházíme mezi nimi informace, že prvním nápojem hvězd během dne je sklenice teplé vody s citronem. Může však citron (vždyť je kyselý) ve skutečnosti snížit úroveň okyselení našeho organismu? Ukazuje se, že sklenice citronové vody může být nejen cenným zdrojem vitaminu C, ale také antioxidantů, které chrání náš organismus před škodlivými účinky volných radikálů. Tento nápoj navíc podporuje trávicí procesy a účinně čistí naše tělo od přebytečných škodlivých toxinů. Nezapomeňte však tuto směs vypít 30 minut před plánovanou snídaní.

Za druhé: JAK ODKYSELIT ORGANISMUS SODOU

Podle mnoha zastánců teorie okyselení organismu, může být jedlá soda účinným lékem v boji proti tomuto problému. Kromě toho může pití malého množství jedlé sody (asi 1 plochá čajová lžička) v kombinaci s filtrovanou vodou ovlivnit mimo jiné: zlepšení trávicích procesů, snížení bolesti v krku, zmírnění příznaků pálení žáhy a zápach z úst. 

Za třetí: ODKYSELENÍ ORGANISMU – TABLETKY

Rostoucí zájem o teorii okyselení organismu způsobil na farmaceutickém trhu značný rozruch. Výrobci léků se proto navzájem předhání v nápadech na vymýšlení účinných tabletek, které ještě více usnadní proces odkyselení organismu. Měli byste však pamatovat na to, že k dosažení plných účinků je nejlepší používat jak doporučená léčiva, tak dodržovat nejdůležitější doporučení zásadité stravy (odkyselení těla). 

Bibliografie:

  1. Adeva M. M., Suto G.: Diet – induced metabolic acidosis. Clin Nutr. 2011; 30(4): 416 – 421;
  2. Buclin T., Cosma M., Appenzeller M i wsp.: Diet acids and alkalis influence calcium retention in bone. Osteoporos Int 2001;12:493–9;
  3. Deriemaeker P., Aerenhouts D., Hebbelinck M., Clarys P.: Nutrient based estimation of acid-base balance in vegetarians and non – vegetarians. Plant Foods Hum Nutr. 2010; 65(1): 77 – 82;
  4. Fenton T. R., Huang T.: Systematic review of the association between dietary acid load, alkaline water and cancer. BMJ Open 2016; 6: e010438. doi:10.1136/ bmjopen-2015-010438;
  5. Reddy S. T., Wang C. Y., Sakhaee K. i wsp.: Effect of low-carbohydrate high-protein diets on acid-base balance, stone-forming propensity, and calcium metabolism. American Journal of Kidney Diseases. 2002; 40, no. 2, pp. 265– 274, 2002;
  6. Schwalfenberg G. K.: The Alkaline Diet: Is There Evidence That an Alkaline pH Diet Benefits Health? Journal of Environmental and Public Health. 2012; 7: doi:10.1155/2012/72763.

 

Zanechat komentář

Tyto webové stránky využívají cookies. Dovězte se více o účelu jejich využívání a změně nastavení cookies ve Vašem prohlížeči. Používáním webových stránek souhlasíte s používáním cookies v souladu s aktuálním nastavením prohlížeče. Souhlasím Podrobnosti

error: