V případě některých poruch činností organismu je nutné dodržovat doporučení konkrétní diety. Takový postup má za cíl nejen zlepšit duševní stav pacienta, ale především zastavit rozvoj onemocnění. V případě četných poruch trávícího systému, ale také po některých chirurgických zákrocích je nutné dodržovat doporučení lehké diety. Jaká jsou tato doporučení a komu jsou určena? Odpovědi na tyto otázky najdete v následujícím textu.
Lehká dieta – nejdůležitější pravidla a doporučení
Úkolem lehké diety je ulehčit (alespoň částečně) trávícímu systému, a zajistit tak lepší nutriční a duševní stav pacienta. Mezi její základní funkce patří rovněž usnadnění trávení a vstřebávání živin z pokrmů. Při jejím dodržování je nesmírně důležité zvolit nejen správné produkty, ale rovněž kulinářské techniky.
Mezi nejdůležitější doporučení lehké diety můžeme zařadit:
Za prvé: Konzumace 4 až 5 pokrmů denně v pravidelných časech (s 2-3 hodinovou přestávkou mezi jednotlivými pokrmy);
Za druhé: Konzumace pokrmů s přiměřenou teplotou. Příliš horké nebo studené pokrmy mohou podráždit trávící trakt;
Za třetí: Konzumace pokrmů v klidu a v uvolněné atmosféře;
Za čtvrté: Vyloučení z každodenní stravy, které zůstávají v žaludku po dlouhou dobu, a produktů zodpovědných za zvýšení sekrece žaludeční šťávy, produktů bohatých na vlákninu a způsobujících plynatost. Důležité je rovněž vyloučit mastná a smažená jídla, suché luštěniny, ostrá koření a alkohol;
Za páté: Konzumace posledního pokrmu nejméně 2 hodiny před plánovaným spánkem.
aké kulinářské techniky by se měly používat při dodržování doporučení lehké diety?
- Snažte se vyhýbat jak slupkám, tak peckám čerstvé zeleniny a ovoce (např. rajčat);
- Pečlivě se zbavujte vláknitých a tvrdých části některých rostlin (např. zelené fazole);
- Prodlužte dobu vaření svých pokrmů, zejména zeleniny a ovoce;
- Semelte, rozdrťte nebo nasekejte veškerou zeleninu a ovoce na malé kousky, díky tomu je Vaše trávicí soustava snáze stráví.
Komu je určen jídelníček lehké diety?
Lehká dieta se doporučuje všem pacientům s diagnostikovaným oslabením jednotlivých orgánů nebo celého organismu, vyžadující šetrný režim. Tento typ dietoterapie se používá zejména v případech: zánětu v oblasti žaludeční sliznice, infekcí s vysokou horečkou, v případě žaludečních nebo dvanácterníkových vředů, při zápalu plic, při průjmech, u osob starších jak rovněž při rekonvalescenci po prodělání chirurgického zákroku.
Jaké produkty můžete jíst a kterým byste se měli naopak vyvarovat při dodržování lehké diety?
Níže uvedená tabulka představuje podíl s ohledem na produkty doporučené, povolené v přiměřeném množství a zakázané při dodržení doporučení lehké diety.
PRODUKTY | DOPORUČENÉ | OMEZENÉ | ZAKÁZANÉ |
---|---|---|---|
Pečivo | Pšeničný chléb, domácí pečivo, sušenky, pšeničné housky | Grahamový chléb (pšeničný), drožďové pečivo, celozrnné pšeničné pečivo, pšeničné lupínky | Celozrnný chléb, žitné pečivo (čerstvé), křupavé žitné pečivo |
Zelenina | Důkladně umyté a čerstvé: cukety, dýně, mrkev, patison, celer, petržel, rajčata (oloupaná), pyré a zeleninové šťávy | Brokolice, květák, špenát, zelený hrášek, nadrobno nakrájené saláty | Kapustová zelenina, česnek, cibule, tuřín, kedluben, řepa, semena luštěnin |
Ovoce | Čerstvé a zralé: borůvky, hrozny (bez pecek), citrusové plody, zralé banány, pyré a ovocné šťávy (domácí) | Namočené sušené švestky, kiwi, meloun | Nezralé ovoce, třešně, datle, hrušky, kandované nebo konzervované ovoce |
Maso a ryby | Telecí maso, králík, mladé hovězí maso, kuře, krůta, treska, candát, okoun, štika | Hovězí maso, makrela, sleď, cejn | Husa, kachna, skopové maso, losos, kapr, úhoř |
Tuky | Rostlinné oleje (přidané syrové) | Měkké margaríny, smetana | Sádlo, tvrdý margarín, lůj, sádlo |
Nápoje | Nízkotučné mléko, obilná káva, slabý čaj, rozředěné 50/50 s vodou zeleninové a ovocné šťávy, převařená voda | Slabá káva, jogurt, plnotučné mléko | Alkohol, pitná čokoláda, silná káva, perlivá voda, slazené nápoje, energetické nápoje, kakao (silné). |
Dezerty | Domácí želé a pudink, ovocná želé, pečená jablka, domácí kompoty (zředěné vodou), ovocné pyré | Domácí pečivo s malým množstvím tuku a vajec | Mastné cukrářské výrobky obsahující krémy na bázi másla a smetany, ořechové tyčinky, sladkosti obsahující velké množství kakaa, zmrzlina, chalva |
Jak vypadá příklad jídelníčku lehké diety?
I snídaně: Sendviče z pšeničného chleba (2 kusy) s přídavkem domácí pasty z vařeného kuřete a zeleniny (včetně mrkve, celeru a petrželové natě), rozemleté v mixéru. K tomu list máslového salátu a 2 plátky rajčat, oloupané;
II snídaně: Nízkotučný tvaroh s dýňovým pyré s přídavkem skořice a lžičkou medu;
Oběd: Treska pečená v troubě podávaná na bramborové kaši s čerstvým koprem;
Svačina: Domácí vanilkový pudink s přídavkem borůvkovo-jahodové pěny;
Večeře: Dýňová krémová polévka s malým množstvím přírodního jogurtu.
Souhrn
Lehká dieta je nezbytná pro regeneraci trávicího systému. Pokud tedy obdržíte doporučení, abyste ji dodržovali po prodělané nemoci nebo během léčby, měli byste se bezpodmínečně řídit jejími pravidly. Chcete-li si vytvořit vyvážený jídelníček obsahující soubor nezbytných živin, stojí za to poradit se s kvalifikovaným dietetikem.