Hlavní stránka Strava Lehká dieta – co jíst?

Lehká dieta – co jíst?

by Petr Kolář

V případě některých poruch činností organismu je nutné dodržovat doporučení konkrétní diety. Takový postup má za cíl nejen zlepšit duševní stav pacienta, ale především zastavit rozvoj onemocnění. V případě četných poruch trávícího systému, ale také po některých chirurgických zákrocích je nutné dodržovat doporučení lehké diety. Jaká jsou tato doporučení a komu jsou určena? Odpovědi na tyto otázky najdete v následujícím textu. 

Lehká dieta – nejdůležitější pravidla a doporučení

Úkolem lehké diety je ulehčit (alespoň částečně) trávícímu systému, a zajistit tak lepší nutriční a duševní stav pacienta. Mezi její základní funkce patří rovněž usnadnění trávení a vstřebávání živin z pokrmů. Při jejím dodržování je nesmírně důležité zvolit nejen správné produkty, ale rovněž kulinářské techniky.

Mezi nejdůležitější doporučení lehké diety můžeme zařadit:

Za prvé: Konzumace 4 až 5 pokrmů denně v pravidelných časech (s 2-3 hodinovou přestávkou mezi jednotlivými pokrmy);

Za druhé: Konzumace pokrmů s přiměřenou teplotou. Příliš horké nebo studené pokrmy mohou podráždit trávící trakt;

Za třetí: Konzumace pokrmů v klidu a v uvolněné atmosféře;

Za čtvrté: Vyloučení z každodenní stravy, které zůstávají v žaludku po dlouhou dobu, a produktů zodpovědných za zvýšení sekrece žaludeční šťávy, produktů bohatých na vlákninu a způsobujících plynatost. Důležité je rovněž vyloučit mastná a smažená jídla, suché luštěniny, ostrá koření a alkohol;

Za páté: Konzumace posledního pokrmu nejméně 2 hodiny před plánovaným spánkem.

aké kulinářské techniky by se měly používat při dodržování doporučení lehké diety?

  • Snažte se vyhýbat jak slupkám, tak peckám čerstvé zeleniny a ovoce (např. rajčat);
  • Pečlivě se zbavujte vláknitých a tvrdých části některých rostlin (např. zelené fazole);
  • Prodlužte dobu vaření svých pokrmů, zejména zeleniny a ovoce;
  • Semelte, rozdrťte nebo nasekejte veškerou zeleninu a ovoce na malé kousky, díky tomu je Vaše trávicí soustava snáze stráví. 

Komu je určen jídelníček lehké diety?

Lehká dieta se doporučuje všem pacientům s diagnostikovaným oslabením jednotlivých orgánů nebo celého organismu, vyžadující šetrný režim. Tento typ dietoterapie se používá zejména v případech: zánětu v oblasti žaludeční sliznice, infekcí s vysokou horečkou, v případě žaludečních nebo dvanácterníkových vředů, při zápalu plic, při průjmech, u osob starších jak rovněž při rekonvalescenci po prodělání chirurgického zákroku

Jaké produkty můžete jíst a kterým byste se měli naopak vyvarovat při dodržování lehké diety?

Níže uvedená tabulka představuje podíl s ohledem na produkty doporučené, povolené v přiměřeném množství a zakázané při dodržení doporučení lehké diety.

PRODUKTYDOPORUČENÉOMEZENÉZAKÁZANÉ
PečivoPšeničný chléb, domácí pečivo, sušenky, pšeničné houskyGrahamový chléb (pšeničný), drožďové pečivo, celozrnné pšeničné pečivo, pšeničné lupínky
Celozrnný chléb, žitné pečivo (čerstvé), křupavé žitné pečivo
ZeleninaDůkladně umyté a čerstvé: cukety, dýně, mrkev, patison, celer, petržel, rajčata (oloupaná), pyré a zeleninové šťávyBrokolice, květák, špenát, zelený hrášek, nadrobno nakrájené salátyKapustová zelenina, česnek, cibule, tuřín, kedluben, řepa, semena luštěnin
OvoceČerstvé a zralé: borůvky, hrozny (bez pecek), citrusové plody, zralé banány, pyré a ovocné šťávy (domácí)Namočené sušené švestky, kiwi, melounNezralé ovoce, třešně, datle, hrušky, kandované nebo konzervované ovoce
Maso a rybyTelecí maso, králík, mladé hovězí maso, kuře, krůta, treska, candát, okoun, štikaHovězí maso, makrela, sleď, cejnHusa, kachna, skopové maso, losos, kapr, úhoř
TukyRostlinné oleje (přidané syrové)Měkké margaríny, smetanaSádlo, tvrdý margarín, lůj, sádlo
NápojeNízkotučné mléko, obilná káva, slabý čaj, rozředěné 50/50 s vodou zeleninové a ovocné šťávy, převařená vodaSlabá káva, jogurt, plnotučné mlékoAlkohol, pitná čokoláda, silná káva, perlivá voda, slazené nápoje, energetické nápoje, kakao (silné).
DezertyDomácí želé a pudink, ovocná želé, pečená jablka, domácí kompoty (zředěné vodou), ovocné pyréDomácí pečivo s malým množstvím tuku a vajecMastné cukrářské výrobky obsahující krémy na bázi másla a smetany, ořechové tyčinky, sladkosti obsahující velké množství kakaa, zmrzlina, chalva

Jak vypadá příklad jídelníčku lehké diety?

owsianka z jogurtemI snídaně: Sendviče z pšeničného chleba (2 kusy) s přídavkem domácí pasty z vařeného kuřete a zeleniny (včetně mrkve, celeru a petrželové natě), rozemleté v mixéru. K tomu list máslového salátu a 2 plátky rajčat, oloupané; 

II snídaně: Nízkotučný tvaroh s dýňovým pyré s přídavkem skořice a lžičkou medu;

Oběd: Treska pečená v troubě podávaná na bramborové kaši s čerstvým koprem; 

Svačina: Domácí vanilkový pudink s přídavkem borůvkovo-jahodové pěny; 

Večeře: Dýňová krémová polévka s malým množstvím přírodního jogurtu. 

Souhrn

Lehká dieta je nezbytná pro regeneraci trávicího systému. Pokud tedy obdržíte doporučení, abyste ji dodržovali po prodělané nemoci nebo během léčby, měli byste se bezpodmínečně řídit jejími pravidly. Chcete-li si vytvořit vyvážený jídelníček obsahující soubor nezbytných živin, stojí za to poradit se s kvalifikovaným dietetikem. 

Zanechat komentář

Tyto webové stránky využívají cookies. Dovězte se více o účelu jejich využívání a změně nastavení cookies ve Vašem prohlížeči. Používáním webových stránek souhlasíte s používáním cookies v souladu s aktuálním nastavením prohlížeče. Souhlasím Podrobnosti

error: