Hlavní stránka Zdraví Androgenní alopecie a alopecie areata u žen – jakji léčit a jak jí předcházet

Androgenní alopecie a alopecie areata u žen – jakji léčit a jak jí předcházet

by Anna Blechová

Vlasy jsou nepochybně jedním z atributů ženskosti. Proto je výskyt alopecie způsobený různými faktory obzvláště nepříjemný pro něžné pohlaví. Co se týče nadměrného vypadávání vlasů způsobeného nevhodnou stravou nebo péčí, dokážeme si s ním velmi rychle poradit domácími způsoby, jednak problém androgenní alopecie a alopecie areata u žen může vyžadovat návštěvu lékaře a použití speciálních léků. V další části článku jsou představeny podrobné charakteristiky obou těchto poruch, díky nimž zjistíte, zda se tento problém může týkat i Vás.

Co bychom měli vědět o vlasech?

Vlasy, nebo spíše vlasové folikuly, se tvoří na naší hlavě kolem 8-10 týdne života plodu. Rostou cyklickým způsobem, který se dělí na střídavé fáze aktivity a odpočinku. Cyklus růstu vlasu se skládá z:

  • Růstové fáze (anagenní);
  • Fáze involuce (katagen); a
  • Klidové fáze (telogen).

Zajímavostí je, že délka našich vlasů závisí na délce první fáze (tj. anagenní). Vlasy jsou na hlavě nejdéle v růstové fázi a nejkratší dobu v klidové fázi. Proto také máme dojem, že naše vlasy neustále rostou. Důležitou informací je také skutečnost, že vlasy na naší hlavě nerostou synchronicky, díky čemu nevypadávají všechny najednou.

Ukazuje se také, že jsou naše vlasy obzvláště citlivé na účinky určitých pohlavních steroidů, včetně:

  • Androgenů (se zvláštním důrazem na testosteron);
  • Estrogenů;
  • Progesteronů.

Příčiny vypadávání vlasů u žen – klasifikace poruch

Vlasy, kromě toho, že plní funkci estetickou, plní v našem těle řadu dalších funkcí. Mimo jiné chrání naši pokožku před vnějšími faktory a jsou odpovědné za příjem a přenos určitých sexuálních podnětů . Vypadávání vlasů je přirozená fyziologická reakce. Každý den jich může z naší hlavy zmizet 70a dokonce až 100. Problém však nastává, když nám vlasů vypadává mnohem víc. Můžeme mít do činění s problémem plešatění, který se dělí na:

  • Zjizvující alopecie;
  • Alopecie areata; oraz
  • Alopecie androgenní.

K diagnostice jednoho z výše uvedených typů poruch se ukazuje jako neocenitelná hormonální diagnostika, díky níž je možné určit vhodný terapeutický postup.

Alopecie areata u žen – charakteristika

Alopecie areata je chronické onemocnění, které postihuje ženy i muže. Spočívá v ohniskové, úplné ztrátě vlasů na chlupaté pokožce (např. hlavy nebo nohou). Vznikající ohniska mají nepravidelný tvar, který je znatelně patrný. V závažných případech tohoto onemocnění může dojít k úplné ztrátě vlasů na pokožce hlavy a zbytku těla. Ačkoli tato porucha nepředstavuje skutečnou hrozbu pro lidské zdraví, výrazně zhoršuje kvalitu života jednotlivce a v některých případech může vést k narušení sebeúcty nebo dokonce k depresi.

Alopecie areata u žen – příčiny poruchy

Ačkoli se mnoho odborníků pokoušelo zjistit podstatu této poruchy, příčiny alopecie areata nebyly dosud odhaleny. Je však bráno v úvahu mnoho faktorů, mezi nimiž můžeme zdůraznit:

  • Autoimunitní faktory;
  • Genetické faktory;
  • Imunologicko-zánětlivé faktory; a
  • Psychologické faktory.

Alopecie areata je rovněž považována za onemocnění vlasových folikulů spojenou s T- lymfocyty. Ukazuje se také, že u některých osob postižených tímto onemocněním se v rodinné anamnéze objevovaly podobné případy. Nejnovější teorie o této poruše berou rovněž v úvahu dopad stresových faktorů (krátkodobých i intenzivních, ale i dlouhodobých) a virových a bakteriálních infekcí, lokálních poranění kůže, podráždění kůže chemickými látkami, alergických reakcí na některé pečující produkty, hormonálních změn (např. během těhotenství).

Alopecie areata u žen – diagnostika

Diagnóza této poruchy je založena především na diagnostice klinického obrazu. Pro průběh alopecie areata je charakteristická přítomnost viditelných ložisek nebo úplné alopecie. Ačkoli neexistují žádné biochemické testy, může být při diagnostice výše uvedené choroby užitečná kožní biopsie, protože může identifikovat přítomnost peri-folikulárních infiltrátů zánětlivých buněk. Během fyzikálního vyšetření by měl lékař dále věnovat pozornost přítomnosti změn* (ve formě symptomu náprstku, tj. podélných rýh a zabarvení destičky) na nehtech pacienta.

*Výskyt těchto změn je ve většině případů přítomen u lidí s těžkou formou alopecie areata. 

Navíc mohou být v diagnostickém procesu neocenitelné hormonální testy (včetně hladiny protilátek proti štítné žláze). Pacient trpící příznaky alopecie areata by měl kromě dermatologické konzultace navštívit ordinaci:

  • Revmatologa;
  • Endokrinologa; a
  • Psychologa (nebo psychiatra).

Alopecie areata u žen – formy a průběh onemocnění

Alopecie u žen, počínaje výskytem jedné nebo několika skvrn na pokožce hlavy, se může postupem času vyvinout v mnohem závažnější formu. U některých pacientů dochází ke ztrátě vlasů na pokožce hlavy a dokonce i na celém těle (řasy, obočí, podpaží, nohy). V takové situaci můžeme hovořit o maligní alopecii , která často nereaguje na léčbu (od 7 až do 30% případů).

Alopecie areata má několik druhů, které zabírají mimo jiné:

  • Oblast brady (u mužů);
  • Kožní a pigmentovaná mateřská znaménka;
  • Pouze jednu stranu pokožky hlavy;
  • Spánky a týlní oblasti (obtížně léčitelná porucha).

Rozvoj poruchy

Průběh alopecie areata u žen je obtížné předvídat a závisí na individuálních predispozicích jednotlivce. U většiny pacientů existují pouze jednotlivé ložiskové změny. Včasný výskyt příznaků alopecie, výskyt výše zmíněných změn nehtů, souběžná onemocnění (včetně atopické dermatitidy) a pozitivní rodinná anamnéza však mohou prognózu zhoršit.

Alopecie areata u žen – léčba

Terapeutický postup v průběhu alopecie areata není snadný. Problémem je výskyt mnoha druhů této poruchy, které vyžadují aplikaci odlišných léčebných metod. Cílem každé z nich je však znovuzískání vlasů podle očekávání pacienta. V některých případech (zejména těch mírnějších) může také docházet ke spontánní remisi.

LÉČBA ALOPECIE AREATA
Forma poruchyglukokortikoidy (ve formě vnějších a intradermálních injekcí), cygnolin, imunoterapie (pokud je zasaženo více než 50% pokožky hlavy), antralin.
Léčba lokálních změn (mírné formy onemocnění)Systémová léčba (včetně glukokortikoidů, cyklosporinu, interferonu)
Léčba těžkých forem onemocněníSystémová léčba (včetně glukokortikoidů, cyklosporinu, interferonu)

V průběhu léčby alopecie areata u žen může být rovněž použita kryoterapie.

Vzhledem k následkům, jaké toto onemocnění vyvolává v životě ženy je během diagnostiky a léčby nutné získat kompetentní podporu psychologa.

Androgenní alopecie u žen – charakteristika

Vzhledem ke své estetické formě a psychologickým důsledkům je, androgenní alopecie výzvou pro ženy, které s ní bojují. Bohužel, ukazuje se, že s příznaky této formy plešatosti bojuje 20 až 60% představitelek něžného pohlaví před 60. rokem.

Androgenní alopecie u žen – příčiny poruchy

Má se za to, že hlavní příčinou androgenní alopecie jsou genetické faktory. Při určování patogeneze současné poruchy jsou brány v úvahu geny odpovědné za produkci androgenů a jejich schopnost přeměny na dihydrotestosteron, jakož i citlivost receptorů na působení androgenů. Poruchou spojenou s androgenní alopecií u žen je proto výskyt syndromu polycystických vaječníků (PCOS). Navíc u žen, které mají určitou citlivost na účinky androgenů, dochází k nadměrné stimulaci vlasových folikulů (objevuje se nežádoucí ochlupení) nebo k inhibici.

Androgenní alopecie u žen – diagnostika

DIAGNOSTIKA
EtapaPostup
Fáze I - fyzikální vyšetření
Vyšetření spočívá v důkladném vyšetření změn, ke kterým dochází na pokožce pacienta, s přihlédnutím k procesu vypadávání vlasů, délce trvání poruchy, zažívaným lékům a souběžně se vyskytujícím onemocněním dermatologické, endokrinní, gynekologické a onkologické povahy.
Fáze II - klinické vyšetření

Klinické vyšetření pacientů by mělo vzít v úvahu další vlastnosti androgenismu (např. hirsutismus, obezita, akné). Jedním ze základních testů nezbytných k určení povahy změn, ke kterým došlo, je trichologické vyšetření, umožňující klasifikovat stav vlasových kořínků. Kromě toho je pro potvrzení diagnózy užitečné provést biopsii pokožky hlavy a krevní testy za účelem stanovení koncentrace vybraných hormonů (včetně testosteronu, prolaktinu, dihydroepiandrosteronu a estrogenů).

Androgenní alopecie u žen – průběh onemocnění

První známky androgenní alopecie se mohou objevit u žen ještě před 20. rokem života. Nicméně častost výskytu této poruchy se zvyšuje s věkem. Mezi prvními charakteristickými příznaky androgenní alopecie můžeme vyzdvihnout výskyt rozšířené pěšinky, která je zvláště viditelná při česání vlasů. U žen v období menopauzu však může dojít k nadměrnému vypadávání vlasů v oblasti spánků a čela.

Na základě četných pozorování bylo zjištěno, že androgenní alopecie u žen může probíhat dvěma způsoby:

ALOPECIE PÁNSKÉHO TYPU – v jehož průběhu je na začátku viditelné prořídnutí vlasů v oblasti temene hlavy a spánků a následný postup těchto změn směrem k temenním a spánkovým oblastem;

ALOPECIE ŽENSKÉHO TYPU – u kterého dochází k rozsáhlému prořídnutí vlasů pokrývajícímu střední část hlavy, při zachování malého (2-3 cm) pásma vlasů v oblasti čela. Tento typ alopecie se vyskytuje pouze u žen a je hodnocen na 3 bodové stupnici „Ludwiga”.

STUPNICE LUDWIGA
StupeňPovaha vyskytujících se změn
Stupeň I
Výskyt viditelného prořídnutí vlasů pokrývající střední část hlavy ženy při zachování 2-3 cm pásma vlasů v oblasti čela.
Stupeň II
Výskyt zvýšeného prořídnutí vlasů pokrývající střední část hlavy ženy při zachování pásma vlasů, jako ve výše uvedeném případě.
Stupeň IIIVýskyt téměř úplné alopecie ve střední části hlavy ženy s pásmem vlasů v čele jako ve výše uvedených případech.

Léčba androgenní alopecie u žen

Navzdory četným studiím o problému nadměrného vypadávání vlasů u žen v důsledku androgenních příčin stále neexistuje žádný účinný přípravek, který by zajistil pacientkám trvalé účinky léčby. Existuje však mnoho terapeutických činností, které umožňují minimalizovat příznaky této poruchy. Správně provedená terapie by měla být přizpůsobena stupni závažnosti onemocnění a závažnosti příznaků (souvisejících s abnormální hladinou hormonů v organismu). Cílem aplikovaných forem léčby je inhibice alopecie, prodloužením fáze růstu vlasů a zastavením fáze jejich odumírání. Ve většině případů se k dosažení požadovaných účinků používají specializovaná léčiva, která by měla být podávána pod neustálým dohledem odborníka. Je také třeba připomenout, že stejně jako v případě alopecie areata může být i zde neocenitelná pomoc kvalifikovaného psychologa.

Vypadávání vlasů u žen – psychologické důsledky

Pro většinu žen je vnější vzhled velmi důležitý a přímo ovlivňuje pocit vlastní přitažlivosti, a tím pádem rovněž vlastní sebevědomí. Proto má problém nadměrného vypadávání vlasů obrovské psychologické důsledky. Snížení sebeúcty, způsobené přímo problémem alopecie, může vést k unikání jednotlivce každodenních činností. Žena, která se potýká s touto poruchou, se vyhýbá společným vycházkám ve společnosti přátel a přílišná péče o skrytí známek alopecie může vést k rezignaci z dřívějších forem fyzické aktivity (kvůli možnosti zničení pečlivě upraveného účesu). Omezení kontaktů s přáteli a omezená účast na společenském životě přispívají ke zhoršování kvality života jednotlivce, což v kombinaci s komplexem způsobeným nemocí a neschopností zvládat její příznaky může vést k vážným poruchám nálady a dokonce k rozvoji deprese a úzkostných poruch.

Další příčiny vypadávání vlasů u žen

Prořídlé vlasy nemusí nutně předznamenávat jednu z výše uvedených nemocí. Zhoršení jejich stavu a jejich nadměrné vypadávání mohou být důsledkem nesprávné stravy, špatného obsahu živin a špatné péče. Ukazuje se, že dodržování zásad zdravého stravování a dodržování jakékoli formy fyzické aktivity může významně zlepšit nejen naše zdraví a pohodu, ale také krásný vzhled našich vlasů. Mezi dalšími příčinami nadměrného vypadávání vlasů však můžeme vyzdvihnout:

  • Časté sušení vlasů a jejich stylizace pomocí kulmy nebo žehličky;
  • Každodenní fixace vlasů škodlivými laky, gumami, gely nebo pěnami;
  • Česání vlasů nevhodným kartáčem nebo hřebenem;
  • Používání nevhodné kosmetiky pro péči o vlasy;
  • Hormonální poruchy (způsobené mimo jiné abnormální funkcí štítné žlázy);
  • Nadměrný stres v každodenním životě;
  • Poruchy výživy (včetně anorexie a obezity);
  • Zažívání některých léků (včetně izotretinoinových látek).

Co proti vypadávání vlasů? Domácí způsoby

Pokud Vás trápí problém nadměrného vypadávání vlasů, který nesouvisí s průběhem žádného z výše uvedených onemocnění, můžete v boji proti tomuto jevu použít některé osvědčené a domácí nápady.

DOMÁCÍ ZPŮSOBY NA VYPADÁVAJÍCÍ VLASY
ZpůsobJaké přísady potřebujete?
Použití
Odvar z kopřivy a přesličky polní
Sušené listy kopřivy a přesličky polníDoporučuje se každý den vypít jednu porci odvaru přesličky polní nebo kopřivy. Po měsíci používání této kúry si můžete všimnout prvních efektů ve formě zlepšení stavu vlasů.
Maska ze lněného semene
Půl sklenice odcezeného lněného semene, dříve uvařeného v horké vodě
Masku je třeba aplikovat na pokožku hlavy a následně vmasírovat. Po 5-10 minutách opláchněte vlasy chladnou vodou.
Maska z kokosového olejeJedna lžíce kokosového olejeKokosový olej by měl být aplikován na suché vlasy a následně ponechán několik minut, poté opláchněte a umyjte hlavu oblíbeným šamponem.
Vaječná maskaJedno vejce, citron a olivový olej
Nejprve oddělte vaječný bílek od žloutku a metličkou z něj ušlehejte pěnu. Do žloutku přidejte několik kapek citronové šťávy a jednu čajovou lžičku olivového oleje. Výsledná hmota je nutné důkladně promíchat a postupně do ní přidávat našlehaný bílek. Taková maska by měla být aplikována na umytou pokožku hlavy, ponechána 30 minut, následně opláchněte studenou vodou a znovu umyjte hlavu oblíbeným šamponem.

Bibliografie

  1. Annagur BB, Bilgic O, Simsek KK, Guler O. Temperament-character profiles in patients with alopecia areata. Klin. Psikofarmakol. B. 2013; 23(4): 326–334.
  2. Carmina E., Lobo R.A.: Treatment of hyperandrogenic alopecia in women. Fertil. Steril. 2003, 79, 91–95;
  3. Deloche C., Bastien P., Chadoutaud S., Galan P., Bertrais S., Hercberg S. et al.: Low iron stores: a risk factor for excessive hair loss in non-menopausal women. Eur. J. Dermatol. 2007, 17, 507–512;
  4. Dawber RP, Sonnex T, Ralfs O. Oral antiandrogen treatment of common baldness in women. Br J Dermatol 1982; 107 (Suppl): 20;
  5. Guleg AT, Tannverdi N, Durii C, Saray Y, Akgali C. The role of psychological factors in alopecia areata and the impact of the disease on the quality of life. Int. J. Dermatol. 2004; 43: 352–356;
  6. Ghanizadeh A, Ayoobzadehshirazi A. A review of psychiatric disorders comorbidities in patients with alopecia areata. Int. J. Trichology 2014; 6(1): 2–4;
  7. Kranzlin HT, Nap MA. The effect of phasic oral contraceptive containing desogestrel on seborrhea and acne. Eur J Contracep Reprod Health Care 2006; 11: 6-13;
  8. Nabaie L, Kavand S, Robati N, et al. Androgenic alopecia and insulin resistance: are they realy related? Clin Exp Dermatol 2009; 34: 694-7;
  9. Ogińska-Bulik N, Juczyński Z. Osobowość. Stres a zdrowie. Warszawa: Difin; 2010;
  10. Porcelli P, Guisi J, Sirri L, Grandi S, Grassi L, Ottolini F. i wsp. Alexithymia in the medically ill. Analysis of 1190 patients in gastroenterology, cardiology, oncology and dermatology. Gen. Hosp. Psychiatry 2013; 35: 521–527;
  11. Ruiz-Doblado S, Carrizosa A. Alopecia areata: psychiatric comorbidity and adjustment to illness. Int. J. Dermatol. 2003; 42: 434–437;
  12. Sinclair RD, Dawber RD. Androgenic alopecia in men and women. Clin Dermatol 2001; 19: 167-78.

Zanechat komentář

Tyto webové stránky využívají cookies. Dovězte se více o účelu jejich využívání a změně nastavení cookies ve Vašem prohlížeči. Používáním webových stránek souhlasíte s používáním cookies v souladu s aktuálním nastavením prohlížeče. Souhlasím Podrobnosti

error: