Počet lidí potýkajících se s problémem cukrovky typu II se každým rokem zvyšuje. Důvodem tohoto stavu je především nesprávná strava a nízká fyzická aktivita. Jak se s tímto problémem vypořádat? A jaká stravovací doporučení bychom měli dodržovat v průběhu cukrovky typu II. Odpovědi na tyto otázky a nejdůležitější informace o tomto onemocnění najdete v následujícím textu.
Cukrovka – co to je a jaké jsou její příznaky
Cukrovka je jednou z metabolických poruch charakterizovaných zvýšenou hladinou glukózy v krvi (charakterizovanou glykemií nalačno vyšší než 126 mg / dl). Z příčin této poruchy můžeme zdůraznit buďto nedostatečnou sekreci inzulínu beta buňkami slinivky břišní, nebo inzulínovou rezistenci (nedostatečný účinek inzulínu). Mezi nejčastější příznaky cukrovky patří:
- Polyurie (častá potřeba močení, i v noci);
- Zvětšený pocit žízně;
- Zvýšená chuť k jídlu;
- Chronická únava a pocit vyčerpání;
- Časté bolesti svalů;
- Poruchy zraku;
- Obtížné hojení ran;
- Ztráta nebo přírůstek hmotnosti.
Na rozdíl od cukrovky typu I, se v případě cukrovky typu II příznaky projevují postupně. Po mnoho měsíců nebo dokonce let si pacienti neuvědomují, že mají právě tento problém, i když představuje vážnou hrozbu nejen pro jejich zdraví, ale i pro život. Proto je tak důležité provádět preventivní krevní testy (alespoň jednou ročně).
Cukrovka – cíle dietetické léčby
Léčba cukrovky je složitým procesem, který zahrnuje jak zavedení zdravých stravovacích návyků, tak pravidelné fyzické aktivity. Cílem těchto činností je správná výživa pacienta (zásobováním jeho těla správnými složkami stravy, zároveň z hlediska množství jak i kvality), snížení tělesné hmotnosti pacienta, snížení hladiny glukózy a udržení správné hladiny lipidů v krvi, stejně jako předcházení možným diabetickým komplikacím.
Cukrovka – dietetické indikace
Cukrovka typu II vyžaduje zavedení zdravých stravovacích návyků do vašeho každodenního života. Mezi nejdůležitější z nich můžeme zařadit:
Za prvé: KONTROLA KALORICKÉ HODNOTY STRAVY – energetická hodnota denního menu by měla být přizpůsobena individuálním nárokům jednotlivce. Za tímto účelem stojí za to konzultace u kvalifikovaného dietetika;
Za druhé: VÝBĚR CELOZRNNÝCH VÝROBKŮ – v tomto případě je třeba věnovat zvláštní pozornost nízké hodnotě glykemického indexu;
Za třetí: JEZTE PRAVIDELNĚ – je důležité jíst alespoň 4 nebo dokonce 6 vyvážených jídel denně, v pravidelných intervalech;
Za čtvrté: JEZTE VÍCE ZELENINY – každý den stojí za to konzumovat alespoň 4 porce čerstvé (nejlépe syrové) zeleniny obsahující ve svém složení velké množství antioxidantů;
Za páté: SNIŽTE KONZUMACI OVOCE – každý den byste měli jíst maximálně 1 porci ovoce, nejlépe po ránu;
Za šesté: KONZUMUJTE MLÉČNÉ VÝROBKY – konzumujte 2 porce přírodních mléčných výrobků denně (např. ve formě přírodního jogurtu);
Za sedmé: OMEZTE KONZUMACI MASA (se zvláštním důrazem na maso červené) – během týdne byste měli jíst maximálně 2 porce masa, v ostatních dnech stojí za to zvolit čerstvé ryby a luštěniny;
Za osmé: VAŘENÍ NA PÁŘE A PEČENÍ – volte takové formy tepelného zpracování, které nevyžadují použití nadměrného množství tuku;
Za deváté: OMEZENÍ SLADKOSTÍ – vyhýbejte se sladkostem v každodenní stravě, stojí za to také vyloučit všechny živočišné tuky;
Za desáté: PIJTE VODU – každý den pijte nejméně 2 litry tekutin (nejlépe ve formě přírodní vody).
Cukrovka – co jíst a čeho se vyvarovat?
Následující tabulka jasně rozděluje produkty na doporučené, doporučené v omezeném množství a zakázané ve stravě osob bojujících s cukrovkou.
SKUPINA PRODUKTŮ | DOPORUČENÉ | DOPORUČENÉ V OMEZENÉM MNOŽSTVÍ | ZAKÁZANÉ |
---|---|---|---|
Obilné výrobky | Celozrnný chléb (s přídavkem otrub a semen), hrubozrnná kaše (např. perličkový ječmen, pohanka), celozrnné těstoviny, hnědá rýže, ovesné vločky | Jemnozrnné kaše, pečivo typu pumpernikl | Pšeničné pečivo, cukrářské výrobky, pšeničná mouka, převařené kaše a bílá rýže, snídaňové cereálie |
Zelenina a ovoce | Čerstvá zelenina, jako např.: rajče, zelená okurka, hlávkový salát, ředkev, brokolice, růžičková kapusta, zelené fazole, květák, zelí (včetně nakládaného), chřest, cuketa, pažitka, petrželová nať, borůvky, citrusy, jablka, jahody, broskve, nektarinky, višně | Řepa, celer, mrkev, kořen petrželí, zelený hrášek, fazole, bob, čočka, brambory (vařené krátkou dobu), hrušky, švestky | Rozvařená zelenina, jako např.: mrkev, konzervovaná zelenina, brambory, pyré, banány, hrozny, sušené ovoce, konzervované ovoce, kandované ovoce |
Maso, ryby, mořské plody | Chudé maso jako např.: kuřecí, krůtí, telecí, králičí; Chudé uzeniny jako např.: drůbeží šunka, drůbeží svíčková; Čerstvé ryby jako např.: platýs, treska , hejk, pstruh, candát, treska, štika; Vejce (pouze bílek) | Maso jako např.: libové vepřové karé, svíčková, kuřecí kabanos; Ryby jako: losos, sledě, makrela, úhoř (a ryby v oleji, uzené ryby, rybí konzervy); Vejce se žloutkem (maximálně 2 krát týdně, včetně vajec, která přidáváte do pokrmů) | Tučné maso, jako je: vepřové, jehněčí, husí, kachní (včetně všech vnitřností); Uzeniny jako: salám, paštika, párky, slanina, tučné klobásy; Ryby smažené na másle, obalované ryby, smažené krevety, kaviár, slávky a olihně |
Tuky | Rostlinné tuky, jako je olivový olej, řepkový olej | Rostlinné tuky, jako jsou: slunečnicový olej, sójový olej, kukuřičný olej, hroznový olej (můžete jej konzumovat pouze studený!), měkký margarín (se sníženým obsahem tuku, bez palmového oleje) | Máslo, sádlo, tvrdý margarín (pocházející z palmového oleje), sádlo |
Sladkosti | Džemy a zavařeniny bez cukru (nejlépe připravené doma), ovocné pyré, domácí kompoty bez přidaného cukru, želé (bez přidaného cukru), hořká čokoláda | Med, bílý cukr, cukrovinky obsahující tuk, plněné sušenky, chalva |
Souhrn
Při nutriční léčbě cukrovky typu II je nesmírně důležité zavést zásady zdravého stravování do svého každodenního života. Nesmírně důležité je rovněž dodržovat pravidelnou fyzickou aktivitu, která přispívá ke snížení tělesné hmotnosti.
Bibliografie:
- Foster-Powell K., Holt S.H.A., Brand-Miller J. International table of glycemic index and glycemic load values. Am. J. Clin. Nutr. 2002; 76: 5–56;
- Hady-Razak H., Zbucki R.Ł., Łuba M.E. i wsp. Obesity as a social disease and the influence of environmental factors on BMI in own material. Adv. Clin. Exp. Med. 2010; 19 (3): 369–378;